thexder82 (thexder82) wrote,
thexder82
thexder82

 • Location:
 • Mood:
 • Music:

Halla-Ahosta

Varoituksen sana kaikille. Astun tässä blogimerkinnässä heikoille jäille. Aion ymmärtää Jussi Halla-Ahoa ja sanoa hänestä jopa muutaman kohteliaisuuden. Nykyisessä ilmapiirissä nämä kohteliaisuudet kirkunevat monien silmään sen kirpeän kritiikin keskellä, jota Halla-Ahoa kohtaan suuntaan. Toivottavasti ei kuitenkaan käy niin kuin eräs vihreä ystäväni totesi ilmoittaessani mesessä kirjoittavani tämän merkinnän: ”Voi olla, että YLE, BBC, Hesari, Suomen Kuvalehti, Gestapo, CIA, Halonen ja Putinin lemmikkikoirat käy sun kimppuun sen jälkeen”:).

Halla-Aho – fiksu ja synkkä januskasvo

Olen seurannut Halla-Ahon Scriptaa vuodesta 2006 alkaen. Tänä aikana olen saanut miehestä hyvin ristiriitaisen kuvan. Kukaan ei mielestäni voi kyseenalaistaa Halla-Ahon älyä ja kirjoittajanlahjoja. Miehellä on myös looginen päättely hallussa ja hän luultavasti pärjäisi väittelyissä erittäin hyvin mikäli ei olisi livenä aikamoinen hissukka. Halla-Aho myös nostaa esille sellaisia ilmiöitä, joista tulisi puhua lisää. Hän on yksi nykyisen konformistisen yhteiskunnallisen ilmapiirin ja siihen sisäänrakennettujen tabujen taitavimpia ja säälimättömimpiä vahtikoiria. Tiettyyn rajaan saakka tällaisia vahtikoiria tarvitaan – Halla-Aho on monessa mielessä demokratian asialla antaessa äänen niille, joiden ääni on yleisen konformismin ja mielipidepoliisien toimesta vaiennettu.

Halla-Ahon lempiaihe on tietenkin maahanmuuttokysymykset. Päävastustaja on ”punavihreä suvaitsevaisto”, Halla-Ahon taitavasti rakentama olkiukko, jolle hän on vuosien mittaan onnistunut monien silmissä luomaan jonkinlaisen frankensteinmaisen elämän idun. Tämä ennen kaikkea siksi, että mies on vaiennettu median toimesta lähes täysin. Kun vasta-argumentteja ei olla esitetty, on tämä viekas saarnaaja saanut viestinsä pelottavan hyvin perille laajojen kansanryhmien tajuntaan. Tummat pilvet ovat siis jo kauan keräntyneet horisonttiin ja ovat nyt sitten viimein liikkeessä.

Itse voin tässä ja nyt myöntää, että Halla-Aho luultavasti pieksisi minut mamu-väittelyssä mennen tullen. Hän on myös ainakin jollain lailla vaikuttanut omiin mielipiteisiini tästä aiheesta: näen maahanmuuttajien työttömyyden ja rikostilastot ongelmana (tosin – mikä on ensiarvoisen tärkeätä – tähän syyllisinä MYÖS ne rasistiset suomalaiset, jotka ajavat useat mamut tilanteeseen jossa heillä on vain vähän menetettävää; myös toimenpiteistä olemme täysin eri linjoilla) ja ulkomaisen työvoiman maamme pelastavan vaikutuksen ainakin osin harhaluulona. Halla-Ahon menestyksen salaisuus onkin sama kuin useilla salaliittoteorioilla: hänen puheissaan on juuri sen verran perää, että myös kovempi matsku saa mahdollisuuden syöpyä tietoisuuteen.

Vaikka Halla-Ahon älyä ja loogista päättelykykyä ei sovi vähätellä tai epäillä, on tämä vasta kolikon toinen puoli. Kääntäessä irvistää uutisten ja tilastojen luova valikointi sekä jonkinlainen selittämätön katkeruuden, inhon, pelon, paranoian ja pahantahtoisuuden sekasotku, joka antaa hyvin ikävän sivumaun lähes kaikille Halla-Ahon teksteille. Vaikka Halla-Aho nostaakin esiin monia relevantteja kysymyksiä, ei hänen agendallaan todellakaan ole näiden ongelmien ratkaisu vaan ennemminkin jonkinlainen akateemis-populistis-masokistis-räyhähenkinen piehtarointi ja kansankiihotus. Tuntuu, että maahanmuuttokysymykset ovat Halla-Aholle paitsi pakkomielle, myös keino nousta jonkinlaiseksi suvaitsemattomuuden ylipapiksi suurille ihmismassoille. Mies ei edes yritä ratkaista ongelmia – hänen agendallaan tuntuu sen sijaan olevan näiden ilmiöiden ja skisman pahentaminen.

Halla-Ahon kohukirjoitukset

Halla-Aholta on vaalien jälkeen tullut esille kolme kohukirjoitusta – joista kaksi myös julkisuudessa. Yksi näistä on hyvin pitkälle Halla-Ahon kiusaamista, toinen hyvin vakava, mutta hieman liioitellun reaktion aiheuttanut ja kolmas karmea esimerkki Halla-Ahon januskasvojen pimeämmästä puolesta.

Ensimmäisenä julkisuuteen nousi Halla-Ahon tokaisu: ”Ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre”. Tämä lause esitettiin A-Talkissa ilman asiayhteyttään. Täällä ja täällä voi katsoa, miksi kyseessä oli teko joka aivan oikeutetusti ärsytti JHA:ta ja tämän seuraajia. Tuo lause on rasistinen vain yhdistettynä koko JHA:n tuotannon kontekstiin. Sanotussa yhteydessä se on lähinnä provokatiivinen näpäytys loogisesti tyhmälle vastaavanlaiselle lauseelle.

Sen sijaan Halla-Ahon toinen kirjoitus – josta Vihreät naiset ry on mahdollisesti nostamassa syytettä – on todellinen rimanalitus. Muttei kuitenkaan tuomiota oikeuttava. JHA kirjoittaa vuonna 2006 raiskauksia koskevassa blogimerkinnässään: "Raiskaukset tulevat joka tapauksessa lisääntymään. Koska näin ollen yhä useampi nainen tulee joka tapauksessa raiskatuksi, toivon hartaasti, että uhrinsa sattumanvaraisesti valitsevien saalistajien kynsiin jäisivät oikeat naisihmiset. Vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä. Mieluummin he kuin joku muu. Heihin ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuuri osuu omaan nilkkaan."

Itse luin tuon aivan tuoreeltaan sen julkaisun jälkeen joulun alla 2006. Silloin elettiin eduskuntavaaleja edeltävää aikaa ja myös Halla-Aho oli ehdolla. Vedin herneen todella pahasti nenään: onhan suurin osa naisista jotka tunnen ja joista välitän juuri näitä, jotka JHA haluaisin raiskattavan (jos joku raiskataan [lisäys ihan rehellisyyden vuoksi]). Ehdotin tällöin, että asiasta nostettaisiin mekkala. Minua kokeneempi konkari kuitenkin sai minut vakuuttuneeksi, että reagointi on juuri sitä mitä JHA haluaa. Näin ollen virkkeestä ei juuri mediassa kuultu, JHA pysyi verrattain hyvin mediasaarrossa eikä 2100 äänen saalillaan saanut paikkaa eduskuntaan.

Raiskaus-merkintä on brutaali ja kertoo paljon JHA:sta ihmisenä. Se ei kuitenkaan mielestäni täytä rikoksen kriteereitä ja sitä paitsi siitä keskustelu mitä luultavimmin pelaa Halla-Ahon pussiin kuten olisi pelannut myös kevättalvella 2007. Raiskaukset ovat retorisesti todella tehokas ”toiseuttava” argumentti. Varsinkin, kun JHA:lla tuntuu olevan varsin vakuuttavaa dataa raiskaustilastojensa takana, samoin iso nippu yksittäistapauksia, jotka ovat nousseet julkisuuteen. Joka tapauksessa se on loogisesti verrattavissa seuraavaan, hyvin matalamieliseen, ajatukseen: ”Koska ydinvoimala kuitenkin tulee posahtamaan ydinvoimanuorten lobbauksen seurauksena, toivon hartaasti, että säteilymyrkytykseen kuolee vain ydinvoimanuoria ja heidän kannattajiaan. Heihin ei tehoa mikään muu kuin että ydinvoima osuu omaan nilkkaan.”

Halla-Ahoa voi – ja pitää(!!!) – kuitenkin kritisoida brutaaliuden ohella siitä, että on hyvin populistista sanoa ”suvaitsevaiston” aiheuttavan raiskauksien määrän kasvun. Yhtä lailla voidaan syyttää sitä (usein Halla-Ahon kiihottamaa) rasistista suomalaista tavallista ihmistä, joka suhtautuu mamu-nuoriin kuin roskaan, ei palkkaa heitä töihin ja kaikella toiminnallaan viestittää pitävänsä näitä pelkkinä varkaina ja raiskaajina. Usein tällainen johtaa itseään toteuttavaan kierteeseen. Vaarallisen ihminen on se, jolla ei ole toivoa paremmasta. Tällaisen ihmistyypin syntymisen estäminen pitäisi olla kaiken politiikan tärkeimpiä tavoitteita.

Jos joku luulee, että raiskaus-kirjoitus oli pahin rimanalitus, niin hän ei ole lukenut sukupuolista häirintää koskevaa kirjoitusta vuodelta 2003. Siinä Halla-Aho kertoo joutuneensa homoseksuaalin seksuaalisen häirinnän kohteeksi ja pohtii: ”Tehtaanpuiston homon kanssa mietin hetken, että jospa hakisin yläkerrasta pyssyn ja ampuisin päähän. Olisiko sitä seuraava hekuma niin suuri, että se ylittäisi vankilareissusta seuraavan harmituksen? Väkivalta on nykyään aliarvostettu ongelmanratkaisukeino.” Tästäkään tuskin voi nostaa mitään syytettä, mutta varsinkin viimeisen vuoden tapahtumien valossa tämän pitäisi viedä loppukin usko mielikuvasta (aseharrastaja[sic]) JHA:sta täysin tasapainoisena ihmisenä.

Millä nujertaa Halla-Aho?

Case JHA:n kohdalla pitää nyt ymmärtää, että kakka on päässyt housuun ja pandoran lipas avattu. JHA-ilmiötä ei voida enää eristää marginaaliin. Mutta sitä ei kannata myöskään ehdoin tahdoin ruokkia ajojahtia muistuttavalla hyökkäyksellä, jonka kärjessä tuntuu olevan aika paljon vihreät naiset (no, ymmärrän kyllä hyvin syyn ja itse olisin siis tehnyt saman virheen). YLE:n A-Talkin kaltaiset rimanalitukset vain kasvattavat Halla-Ahon tunnettavuutta – ja kannatusta. Samoin kun kaikkialta tulee iskuja, on ihmisten luonnollinen reaktio usein altavastaajan puolelle asettuminen.

Olen sitä mieltä, että JHA:ta vastaan kannattaisi nyt käydä asialinjalta, parhaimman argumentin periaatteen merkeissä. Tämä tullee merkitsemään sitä, että joudutaan sanomaan ja myöntämään ikäviäkin asioita – mm. rikostilastoista. Näiden asioiden hyssyttely on kuitenkin nyt tullut tiensä päähän ja johtaa tästä lähtien vain Perussuomalaisten ja Halla-Ahon äänimäärän kasvuun. Sen sijaan nyt pitää tunnustaa ongelmat – jos ja kun niitä on – analysoida niiden syyt ja tehdä ehdotuksia niiden ratkaisemiseksi. Ode on tehnyt tässäkin hyvää duunia ottaessaan esille vaikeitakin asioita maahanmuuttokysymykseen liittyen. Mm. ehdotus tapakoulutuksesta mamuille on hyvä idea. Samoin meidän pitää viestittää että nämä ongelmat vain korostavat tarvetta kielikoulutuksen lisäämiselle sekä mamujen työllistymisen edesauttamiselle.

Tämä voisi olla myös tuhannen taalan tilaisuus vetää ässä hihasta globaalien asioiden käsittelemiselle: kaikkein kustannustehokkainta ja inhimillistä hätää eniten lievittävää toimintaa on muokata kansainvälisen kaupan sääntöjä siten, että kehitysmaillakin olisi mahdollisuus päästä eroon köyhyydestä ja pakolaisten lähtömaan asemastaan. Tämä on argumentti, jota JHA:n on vaikea kumota. Minun puolestani voitaisiin rummuttaa myös globaalia henkilökohtaista päästökiintiötä, joka lienee yksi tehokkaimmista keinoista taistella pakolaisongelmaa ja sen lieveilmiöitä vastaan.

Mutta ennen kaikkea toivoisin, ettei Halla-Ahoa vain demonisoitaisi vaikka hän tekeekin sen kohtalaisen helpoksi. Jossei ymmärrystä löydy yhtään eikä minkäänlaiseen keskusteluun ryhdytä, kasvaa ongelma kasvamistaan ja siitä on yhä vaikeampi päästä eroon. JHA on täällä, diilataan se!
Tags: kotimaan politiikka, kunnallispolitiikka
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic
  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 12 comments